به گزارش شهرآرانیوز؛ استعدادشان را پیدا کردهاند و در مسیری قدم گذاشتهاند که درست همراستای پیشرفت و کمک به مردم همین سرزمین است. هرآنچه از دانش و علم تئوری و تجربی آموختهاند، با عشق و تلاش در حوزههای مختلف، کنار هم گذاشتهاند تا خدمتی عرضه کنند و دست یاریگر حوزههای تولید باشند.
دانشبنیانها مصداق عینی و واقعی کلمه خودکفایی هستند؛ همانها که تحریمها را بیثمر و کمبودها را برطرف میکنند. دانشی را ایجاد کردهاند و براساس آن، استقلال را به حوزههای اقتصادی و اجتماعی میکشانند تا چرخ تولید بچرخد و کارخانهای از رونق نیفتد. اکنون ۶۲۰ شرکت دانشبنیان در پارک علموفناوری استان فعالیت میکنند و بخشی از رونق تولید را در دست دارند. فرصت کوتاهی داشتیم که با چند نفر از آنان به نمایندگی از دیگران سخن بگوییم، خلاصهای از توانمندیهایشان را بنویسیم و از خودکفاییشان یاد کنیم.
مرتضی نوروزی کاخکی
مدیرعامل شرکت پناپ (توسعه پروژههای نیرو و اتوماسیون پاژ)
راه اندازی: سال ۱۳۹۵
حتما مفاهیمی درباره انقلابهای صنعتی شنیدهاید. انقلاب اول صنعتی با موتور بخار رقم خورد، انقلاب دوم با استفاده از الکتریسیته در صنایع، انقلاب سوم با اضافه شدن اتوماسیون صنعتی به فرایند تولید و موضوع انقلاب صنعتی چهارم که اکنون درگیر آن هستیم، اضافه شدن هوش مصنوعی به اتوماسیون صنعتی است؛ یعنی ما خط تولیدی داریم که به صورت اتوماتیک کار میکند و از هوش مصنوعی هم بهرهمند است.
در خروجی همه انقلابهای صنعتی، دست آخر باید محصولی تولید کنیم که کیفیت مطلوبتر و تعداد بیشتر و هزینه کمتری داشته باشد. رسالت ما، توسعه فناوریهای مرتبط با اتوماسیون صنعتی در خطوط تولید است. ما سیستم کنترل مناسب این خطوط را با فناوری روز که موردنیاز است، توسعه میدهیم.
در این زمینه هم اولین شرکتی هستیم که در کشور فعالیت خود را آغاز کرده است و با این عنوان موفق به دریافت گرید دانش بنیان شدیم. شرکتهای دانش بنیان زیاد هستند ولی با عنوان اتوماسیون خط تولید، ما اولین شرکت بودیم. سیستمهای کنترل صنعتی خطوط تولید هم جزو اولین فناوریهایی بودند که ازسوی کشورهای دیگر تحریم شدند. اکنون در استاندارد جهانی، سیستمهای شرکتهای یکپارچه ساز، سیستم کنترل هستند، اما به ما خدمات مستقیم نمیدهند و دریافت غیرمستقیم خدمات هم از آنها سخت است.
فناوری حجم گستردهای دارد و حجم زیادی نیروی کارشناسی میخواهد و البته تحریم خدمات مهندسی، کار سادهای است. بررسیها نشان میدهد بیش از ۷۵ درصد کارخانههای حوزه صنایع متوسط و بزرگ دنیا را شرکتهای پیمانکار اروپایی و آمریکایی اداره میکنند و به طور طبیعی به ایران خدمات نمیدهند و ۲۵ درصد بقیه آنها هم قادر به خدمات دهی خاصی نیستند.
درمجموع در فناوری توسعه اتوماسیون صنعتی باید متکی به داخل باشیم. ارائه نشدن خدمت ازسوی آنها باعث میشود یک خلأ بزرگ در حوزه فناوری داشته باشیم. یکی از مشکلات اصلی صنایع ما، این است که قیمت تمام شده محصولاتمان، زیاد و کیفیت محصولمان درمقایسه با نمونه خارجی نامرغوب است و دلیل بزرگ آن هم، عقب ماندن از فناوری اتوماسیون صنعتی است. ما سعی کردیم این خلأ را کم کنیم و خدمات به روز بدهیم تا چرخ صنعت بچرخد و دچار توقف تولید یا افت کیفیت نشود.
ما به سراسر کشور خدمت میدهیم و شکل خدمات ما هم به گونهای است که باید کنار مجموعه باشیم و خدمات تعمیر و نگهداری بدهیم و یکی از دلایلی که نمیتوان از کشورهای خارجی خدمات گرفت، همین نداشتن پشتیبانی است. مجموعهای داشتیم که از کشور خارجی خدمت گرفت و پنج سال خط تولیدش خوابیده بود؛ چون طرف خارجی برای راه اندازی نیامد. قیمت تمام شده خدمات ما نسبت به خارجیها کمتر است؛ چون کار مهندسی در ایران درمقایسه با خارجیها با فرض کیفیت یکسان، ارزانتر است و تقریبا ۴۰ درصد نمونه خارجی است.
با توجه به اینکه خدمات اتوماسیون صنعتی حجم گستردهای دارد، نمونههای چینی و هندی الزام زیادی به رعایت استانداردها ندارند و ضعیف هستند، اما ما تمام سعی خود را میکنیم تا استانداردها را رعایت کنیم و کیفیتی در سطح استاندارد اروپا داشته باشیم و بازخوردها و برتری ما در جشنواره ملی فولاد، نشان میدهد که تاکنون موفق عمل کردهایم.
نوید افتاده رحمتی
مدیرعامل شرکت امیدپترو انرژی خاوران
راه اندازی: سال ۱۳۹۵
کار شرکت ما ساخت تجهیزات آزمایشگاهی و پایش آنلاین برای ایجاد زیرساختهای هوشمندسازی تولید در صنایع معدنی است. این دانش، مرتبط با هوشمندسازی صنایع است و صنایع معدنی روی آن متمرکز شدهاند؛ به این ترتیب که از مراحل مختلف تولید، نمونه گرفته میشود و در محل تست میکنند و نتایج به اتاق کنترل ارسال میشود و سیستم هوشمند دستور میدهد. ما هم از دانش خارجی استفاده میکنیم در عین حال، ۶ دستگاه ما ثبت اختراع دارد، دو دستگاه نمونه خارجی ندارد و سه محصول ما هم دانشبنیان است.
مشکل نمونههای خارجی این است که هزینه سنگینی دارند و خدمات پس از فروش ندارند، درحالی که ما خدمات لحظهای میدهیم؛ مثلا در شهر کرمان، نماینده بومی برای تعمیرات و خدمات دهی داریم. دستگاه هایمان را در رقابت با نمونه خارجی و پس از تست میفروشیم. خریدار فرصت دارد دستگاه را تحویل بگیرد و اگر مورد تأییدش بود، هزینه را پرداخت کند.
در همه کشور، تنها دو شرکت هستیم که در این زمینه، حوزه مشابه داریم، اما تعدادی خدمت هم هست که فقط ما انجام میدهیم. چالش مهم ما در این حوزه، ناترازی انرژی است که باعث میشود تولید و درآمد شرکتها کاهش پیدا کند و در لایههای بعدی، اثرش را روی ما نشان بدهد. مشکلات تابستان امسال و پارسال که شرکتها با قطعیهای مداوم انرژی روبه رو بودند و دچار کمبود نقدینگی شدند، به ما هم رسید. فعالیت ما مخصوص صنعت فولاد است؛ البته درحال برنامه ریزی هستیم که در بازارهای عمومیتر هم بفروشیم؛ مثل بازار روی، مس، معادن طلا و همچنین صنعت سیمان.
موضوع صادرات برای ما هم با ایجاد زیرساختها انجام شدنی است و ما درحال طی مراحل آن هستیم، اما تحلیل و تصمیم گیری در بازار دلار و نوساناتش برای شرکتهایی مثل ما، کار سختی است. اصولا شرکتهای دانش بنیان، چالشهای فنی را آسانتر حل میکنند تا چالشهای مالی. کار صادرات و بازرگانی، قوانین و جزئیاتی دارد که قدرت تحلیل آن از توان ما خارج است و ما در مراحل ابتدایی این مسیر هستیم.
پریسا مردانی
مدیرعامل شرکت هوشمند فن آوران سلامت گستر چابک
راه اندازی: سال ۱۴۰۰
شرکت دانش بنیان ما با هدف فرآوری و استخراج مواد مؤثره زعفران برای کاربردهای دارویی، غذایی و آرایشی بهداشتی راه اندازی شده است. کروسین، ماده مؤثر گیاه زعفران است، اما آنچه در استخراج آن مهم است، میزان خلوص آن است.
در فارماکوپههای دارویی (کتابی که فهرستی درباره اطلاعات دارویی دارد) بسیاری از کشورها ذکر شده است که کروسین حتما باید خلوص ۹۸ درصدی داشته باشد و براین اساس، ما خلوص ۹۹ درصد را استخراج کردهایم. موضوع دیگر تنوع در محصول است. کشور ما بزرگترین تولیدکننده زعفران است، اما با خام فروشی، زنجیره ارزش افزوده ایجاد نکردهایم و ارزآوری نداریم.
ما این زنجیره را تکمیل کردیم و هم در حوزه دارویی، آرایشی، بهداشتی و غذایی ماده اولیه، تولید و هم محصولاتی را برپایه زعفران تولید میکنیم که در تولیداتی همچون انواع دارو مثل ضدسرطان، ضدآلزایمر، ضدافسردگی، تقویت حافظه و مغز و مکمل دیابتی کاربرد دارند و همه می توانند از آن استفاده کنند. ما در شرکت دانش بنیان خود، هم در زمینه مشاوره فرمولاسیون فعالیت میکنیم و هم در حوزه تولید محصولات. این محصولات با توجه به کیفیتشان میتوانند جایگزین بسیاری از عملهای جراحی و تزریقاتی همچون بوتاکس باشند.
ما مشتریانی از کشورهای آلمان و اسپانیا داریم و درحال رایزنی با کشورهای امارات و چین هستیم که صادرات به آن مناطق را آغاز کنیم. در حوزه داخل هم با شرکتهای مختلف کار میکنیم. شرکتهای دانشگاهی داخلی در مقیاس آزمایشگاهی، کار استخراج کروسین را انجام میدهند و از نظر خلوص ما از آنها جلوتر هستیم. جدا از خلوص استخراج آنها که ۹۰ درصد است، تنوع ما را هم ندارند.
ما تنها شرکتی در کشور هستیم که در همه حوزهها فعالیت میکند. نمونههای چینی و آلمانی با قیمتهای چندبرابر در بازار عرضه میشود؛ چون آنها زعفران خام را از ایران میخرند و فرآوری میکنند و باز به خودمان میفروشند. باتوجه به اختلاف قیمت برای شرکتهای تولیدی، مقرون به صرفه است که این محصول را از ما خریداری کنند.
قیمت زعفران به تنهایی بسیار زیاد است و اگر قرار باشد محصولش را هم خارجی بخرند، توجیه پذیر نیست. درعین حال که خلوص نمونههای چینی ۹۵ درصد است و اگر شرکتی خلوص ۹۹ درصد بخواهد، باید فقط از کشور آلمان خرید کند، درحالی که قیمت تمام شده محصول ما یک چهارم نمونه خارجی است.
ما هم در حوزه کاری خود چالشهایی داریم. باتوجه به اینکه تنها و اولین شرکتی هستیم که دراین حوزه کار میکنیم، با سازمانهای مخاطب خود چالش تعیین استانداردها را داریم. هنوز برای این محصول، استانداردی تعریف نشده است و خیلی وقتها خودمان برای تدوین آن همکاری میکنیم. باید در این زمینه به استاندارد مشخصی برسیم تا هر شرکتی درباره تولید آن ادعا نکند. برای صادرات محصول هم هنوز چارچوبی تعریف نشده است؛ چون این محصول جدید است. هنوز به هر سازمان مراجعه میکنیم، باید درباره محصول توضیح بدهیم و آن را معرفی کنیم.